08. september 2024
Facebook
piatok, 12 júl 2024 11:00

Výpadky signálu GPS v Baltskom mori stúpli. Rusko sa snaží o hybridnú stratégiu, myslí si americký Inštitút pre štúdium vojny

Written by 
Rate this item
(0 votes)

12.7.2024 (SITA.sk) - V oblasti Baltského mora zaznamenali počas ostatného týždňa nárast počtu „porúch“ GPS, pričom väčšina bola sposobená Ruskom. Referujú o tom analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Fínska agentúra pre dopravu a komunikáciu Traficom vo štvrtok vyhlásila, že za posledný týždeň došlo k prudkému nárastu „zlyhaní“ GPS. Fínsky námorný kapitán na platforme X uviedol, že pri južnom pobreží Fínska zaznamenal závažné poruchy GPS a radarových systémov.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Zverejnil video zobrazujúce jeho nefunkčný radar a uviedol, že GPS bolo nedostupné na 90 % jeho cesty medzi ostrovom Orrengrund a prístavom Hamina. Predpokladá sa, že toto rušenie pochádza z ruskej Kaliningradskej oblasti. Podobné rušenie predtým ovplyvnilo GPS lietadla s vtedajším ministrom obrany Spojeného kráľovstva Grantom Shappsom a prinútilo fínsku leteckú spoločnosť Finnair zrušiť niekoľko letov s odletom z Fínska. V regióne Baltského mora spoločnosť Finnair pozastavila lety do Tartu v Estónsku, kým sa na letisku Tartu nezavedie alternatívna metóda priblíženia nezávislá od GPS. Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v júli 2024 (fotografie) Toto zjavné rušenie GPS zo strany Ruska je pravdepodobne súčasťou širšej hybridnej stratégie zameranej na členské štáty NATO s cieľom oslabiť podporu Ukrajine a vytvoriť nezhody v rámci NATO.



Viac k témam: Baltské more, Fínska agentúra pre dopravu a komunikáciu, GPS, minister obrany Spojeného kráľovstva, pomoc Ukrajine, poruchy GPS, rušenie GPS signálu, rusko-ukrajinský konflikt, vojna na Ukrajine, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk - Výpadky signálu GPS v Baltskom mori stúpli. Rusko sa snaží o hybridnú stratégiu, myslí si americký Inštitút pre štúdium vojny © SITA Všetky práva vyhradené.

Read 31 times

Media

NULL

Image Gallery

NULL

Reklama

Anketa

Rozmýšľali ste o premiestnení Vašej firmy do daňového raja?

áno, už som tak urobil - 14.3%
áno pripravujem sa na to - 35.7%
nie nerozmýšľal som - 35.7%
nie nerozmýšľal som a ani tak neurobím - 14.3%
The voting for this poll has ended on: september 9, 2013

Partneri projektu

judikaty sita

Ekonomický portál financnik.sk Vám prináša

ginal robinson banner